- 20 Kasım 2022
- By ftllog
- 229
- FTLLOG Blog
LTL Taşıma Nedir? LTL Taşıma Avantajları
Bir ya da daha fazla alıcıya gönderilecek olan yüklerin aynı anda aktarımını sağlayan parsiyel taşımacılıkta LTL terimi sıklıkla kullanılır. Farklı taşıma yolları ile yapılan LTL, aracın parsiyel yükü olarak tanımlanır. Az yükle yola çıkması gereken araçlar, less than truckload olarak adlandırılan sistemle lojistik faaliyetlerini sürdürür. Genellikle acil gönderilerin taşınmasında kullanılan sistem, gerekli sınırın olmadığı alanlarda kullanılır. Parçalı taşımacılık olarak bilinen LTL, uluslararası parsiyel nakliyenin önemli bir kısmını oluşturur. Planlanmış günlük, haftalık yada aylık programlara göre çalışılan sistemde profesyonellik önem taşır. Yükün alıcıdan geldiği tarihten itibaren gelişen tüm süreçler itina ile takip edilir. Bu planlamada depoların durumu, yükleme, evrakların düzenlenmesi ve güzergah gibi farklı konular detaylı olarak belirlenir. Yükün depoya girişinden teslimat noktalarına kadar geçen süredeki tüm işlemler büyük bir titizlikle izlenir. Gönderinin aracın içindeki dizilimi de planlama çerçevesinde gerçekleştirilir. LTL planı kapsamında, sevkiyat tarihleri gibi ayrıntılara da detaylı olarak yer verilir. Tüm bu süreçlerin düzenli olabilmesi için profesyonel destek alınması, firmanın lojistik faaliyetlerini öne çıkarak unsurlardır. Her bir yükleme kendi içerisinde farklı lokasyonlar üzerinden işleyerek, alıcılarda memnuniyet oluşmasına katkı sağlar. Kargoların hızlı ve kolay taşınması destekleyen sistem, işletmelere olduğu kadar müşterilere de farklı avantajlar oluşturuyor. Deneyimli lojistik firmalardan destek alarak çoklu gönderilerinizi güven içerisinde alıcılara ulaştırabilirsiniz.
LTL Taşıma Nedir?
Yük taşımacılığında nakliye masraflarının minimum seviyelerde olması, firmaların maliyet planlamalarında önemlidir. Aynı yol güzergahında olan yükler, tek araç içerisinde taşınarak lojistik firmanın ekonomik açıdan kazanç sağlaması amaçlanır. Birbirinden farklı lokasyonlarda olan müşterilerin gönderileri, aracın dolu olmasına gerek duyulmadan ulaşması sağlanır. Yükün metreküp ve hacim olarak hesaplanan ağırlığı, lokasyon güzergahına göre belirlenen ücretlendirmeye tabi tutulur. Yükleme, indirme ve bindirme masraflarından kazanım sağlayan yöntem firmaların maliyet açısından da beklentilerini karşılar. Araçlara parça adedi ve güzergah önceliğine göre yapılan yüklemeler, zamandan tasarruf edilmesini sağlar. Yükleri en uygun şekilde ulaştıran taşımacılık yöntemi sayesinde uzun süre bekleme sorunları ile karşılaşılmaz. Araçta yükün kapasitesine göre tonaj hesaplaması yapılan gönderiler sorunsuz bir şekilde alıcılara ulaştırılır. Aynı güzergahta farklı taleplere göre yapılan lojistik faaliyetlerde öne çıkan LTL nedir, kullanıcıların aklında yer edinen sorular arasında bulunur. Küçük yüklerin taşınmasında avantajlı seçenekler olarak öne çıkan modelde, aracın diğer gönderilerle paylaşımı esas alınır. Her müşterinin kargo ağırlığına, boyutuna, yoğunluğuna ve mesafesine göre ücret alındığından bu sistem avantajlı seçenekler olarak tercih edilir. Kara taşımacılığının en fazla tercih edilen yöntemi olan LTL, uygun boyutlardaki kamyon ve tırlara istiflenen paletler üzerinden gerçekleştirilir. Her güzergah üzerindeki gönderileri dağıtarak işleyen sistem, zaman ve maliyet açısında da beklentileri karşılar.
LTL Taşıma Avantajları
Standart kamyon yükünün kapasitesinden az olarak gerçekleşen LTL, varışa ulaşmadan dağıtım yaparak ilerler. Her lojistik firmasının varış ve kalkış güzergahları farklılık gösterir. Maliyet ve zaman kaybını önlemek isteyen firmalar, gönderilerin ulaşımında en uygun rotaya göre hareket ederler. Lojistik firmaları aynı güzergah üzerinde olan gönderileri tek araca yükleyerek zaman kaybını minimum seviyelere indirir. 12 ile 30 lineer arasındaki yüklerin taşınmasında tercih edilen yöntem, maliyeti %50’ye varan oranlarda azaltır. Toplam maliyetin farklı müşteriler arasında paylaşıldığı taşımacılık, küçük ölçekli işlem yapan firmalar açısından oldukça avantajlıdır. Yükleme ve boşaltma noktaları arasındaki mesafelerin dengelendiği taşıma şekli, zaman tasarrufu bakımından da son derece idealdir. LTL taşıma avantajları, arasında ilk olarak maliyetin düşmesi sayılır. Küçük ölçekli kamyon ve kamyonetlere yüklenen kargolar, adres bazında dağıtım yapılarak müşterilerin belirttiği adreslere ulaştırılır. Tek bir aracın gideceği dağıtım noktaları üzerinden yapılan gönderim süreci, firma ve müşterilere zaman kazandıran yöntem olarak da öne çıkar. Taşıma maliyetinin tek bir araç ile gerçekleşmesi, firmanın yakıt tasarrufunda kar elde etmesini sağlar. Özellikle küçük ölçekli kargoların gönderiminde tercih edilen yöntem, belli sınırlar içerisinde gerçekleşir. Gerek yurtiçi gerekse yurtdışı taşımacılıkta tercih edilen metod, gümrük geçişlerinde oluşan vergi yükünün azalmasını da sağlar. Lojistik firmalarına maliyet açısından kazanımlar sağlaması ve müşterilerde oluşturduğu memnuniyet, LTL taşıma hizmetlerinin kullanılmasındaki en önemli etkenler arasında yer alır.
LTL Taşımalarda Fiyatlandırma
Lojistik sektöründe parçalı taşımacılık olarak da tanımlanan LTL de amaç, maliyetin ekonomik seviyelerde olmasını sağlamaktır. Aynı güzergahta gitmesi planlanan yükler, tek bir araç içerisine uygun olarak yerleştirilerek nakliyesi sağlanır. Hacim ve ağırlık olarak aracı tam dolduramayan ürünler, lokasyon şartlarına göre tek bir tıra yüklenerek gönderimi sağlanır. Planlı olarak yapılan taşımacılıklara maliyet hesaplanmasında farklı yöntemler izlenir. Tır yada kamyonun lademetre cinsinden hesaplanan ağırlık, tonaj, işçilik ve hizmet bedelleri maliyet olarak müşteriye yansıtılır. Bazı ürünler metreküp üzerinden değerlendirmeye alınır. Bu ölçülerde ürünün en, boy ve yükseklik bilgileri çarpılarak araç içerisinde kaplayacağı alan hesaplanır. Gerektiğinde üst üste istiflenmesi gereken ürünler aynı alanda konumlandırılır. Lojistik firmaların maliyetlerini yarı yarıya azaltan LTL taşımada fiyatlandırmalar, her ürünün çeşidine göre verilir. Ön teklif yapılarak müşterilere sunulan fiyat aralıkları, ürünün tonaj kapasitesine ve hacmine göre değişkenlik gösterir. Hesaplamalar sırasında ürünlerin adet ve palet detayları da dikkate alınır. Bazı ürünlerin hacim olarak özgül ağırlığı küçük olmasına karşılık kapladığı alan fazladır. Bu tarz gönderimlerde yüksek çıkan ölçümler üzerinden hesaplama yapılması öngörülür. Varış sürelerinin dikkate alınmadığı taşımalarda maliyet açısından hem müşteri hem de firmanın yararına olan metod, uluslararası ihracatta da sıklıkla kullanılır. Gönderi sayısına ve güzergaha göre dağıtım yapılması, aracın tam dolu olmadan hareket edebilmesi gibi avantajlar LTL taşımacılığı diğerlerinden bir adım öne çıkaran artılarıdır.
LTL Taşımalarda Fiyatlandırma Örnekleri
Uluslararası nakliyecilik standartlarında her gönderinin taşınmasında treyler kullanımı mümkün değildir. 48 ve 53 tonaj sahip araçlarda kullanılmayan kısımlar farklı ağırlıklar sahip yüklerle değerlendirilir. Müşterilerin gönderileri hesaplanırken sınıfa, boyuta, miktara, hacmine ve gidiş mesafesinde göre değişen fiyatlar verilir. Palet içerisine konulan yüklerde standart dizili 6 adete kadar yapılabilir. 1 ile 3 arasındaki ölçüler için istiflenmeyen paletler tercih edilir. Standart palet boyutlarının 48*40*48 olarak alındığı taşımalarda yük için belirlenen toplam ağırlık ölçüsünün 4.5 ton olması gerekir. Farklı gönderim grupları için lojistik firmalarının sistemleri ile otomatik olarak hesaplama yapabilirsiniz. Burada öncelikle gönderinin boyutunu girerek işe başlayabilirsiniz. Teslim alma ve varış noktalarının mesafeleri ve gönderinin türü sonrasında sistem eklenir. Kargolanan ürünün kırılabilir ya da bozulan türde olduğunun belirlenmesinde fayda vardır. Standart gönderimlerde fiyat hesaplamaları genel düzeyde yapılır. Sonrasında mal ve ürün ile ilgili yapılan sigorta gibi hizmetler hakkında detaylı bilgi sunulur. Kargo sırasında istiflenebilir palet kullanımı maliyetin azalmasını sağlar. Palet boyutlarına uygun olan LTL gönderileri, diğer ürünlerin özelliklerine göre sıralanır. Ağır tonajlı yükler alt kısımlarda sıralanırken kırılgan ürünler, film ile kaplanarak koruma altına alınır. Makine ve ekipmanların taşınması sırasında korumalı sandıklar kullanılarak savrulma ve oynama gibi sorunlar bertaraf edilir. Hem lojistik firmalarına hem de müşterilere farklı alternatif oluşturan LTL sistemi, aynı yöne gidecek kargoların daha az maliyetle taşınmasını sağlayan alternatifler arasında bulunur.
Kaynakça:
- Melis Ercan, Uluslararası Karayolu Yük Taşımacılığında Maliyetleme Sistemi ve Bir Uygulama Örneği, Yüksek Lisans Tezi
- Kara Yolu Taşımacılığı, MEB
- Kara Yolu Taşımacılığı 2, MEGEP
RELATED BLOGS
- 20 Kasım 2022
- By ftllog
Karayolu İhracat Süreci Ve Talep Edilen Belgeler
Üretilen malların yabancı ülkelere satılma işlemi olan ihracatta, belli başlı kurallara göre hareket edilir. Karayolu ile ihracatın ilk aşaması gerekli belge ve.
- 20 Kasım 2022
- By ftllog
Minivan/Speedy Van Taşımacılık Avantajları
Havayolu taşımacılığını pahalı olması ihracat yapan firmaları farklı alternatif çözüm arayışına yönlendirir. Minivan olarak adlandırılan küçük hacme sahip araçlar, müşterilerin taleplerine hızlı.